per Sergi Piñol

Ingredients

• 2 tomàquets grans madurs

2 nyores

1 ceba gran

3 alls

75 g. d’ametlles pelades

Anunci

50 g. d’avellanes

50 g. de nous

2 llesques de pa

75 ml. d’oli d’oliva verge extra

• 20 ml. de vinagre de Xerès

Sal (al gust de cada casa)

Elaboració

Posem les nyores en un bol amb aigua calenta perquè es rehidratin. Les deixarem uns 30 minuts, fins que estiguin totalment hidratades. Reservem. Pelem la ceba i col·loquem els tomàquets, la ceba i les dents d’all en una safata apta per a forn. Enfornem, amb el forn prèviament calent a 180o C, durant 30 minuts, fins que les verdures estiguin rostides. Per evitar que els tomàquets puguis rebentar, els donarem un tall superficial a la pell.

Mentre es cuinen les verdures, preparem la resta d’ingredients. Retirem les nyores de l’aigua i eliminem les llavors interiors. Amb la punta d’un ganivet o una cullereta, anem separant-ne la carn interior. Torrem les avellanes en una paella i els retirem, tant com sigui possible, la pell exterior. Torrem les ametlles i les nous en una paella durant uns minuts. Un cop cuinades les verdures, peleu els tomàquets i les dents d’all.

Tenim dues receptes tipus, una amb i una altra sense morter (l’exprés amb batedora). Si voleu preparar- la com es feia abans heu de donar-li al morter. Una mica de paciència i seguint el llistat d’ingredients que us comento al següent pas. En aquest cas ho hem preparat a la versió exprés, amb la batedora. És molt més senzilla de preparar, al got de la batedora hi afegim la carn de les nyores, les avellanes, les nous i les ametlles.

Afegim el pa trossejat, els tomàquets, la ceba i les dents d’all trossejades. Hi afegim un pessic de sal, el vinagre de Xerès i part de l’oli. Triturem mentre anem incorporant la resta de l’oli fins a aconseguir una crema lligada i tan fina com sigui possible.