Més d’un centenar d’infants de sis centres educatius de les Terres de l’Ebre han participat en la Festa Sambori, que Òmnium Cultural ha organitzat a l’Aldea, concretament a l’Escola Maria Garcia Cabanes, aquest dissabte 10 de maig. El Sambori és un dels principals projectes de cohesió i llengua d’Òmnium Cultural per fer front a les desigualtats educatives en una etapa vital, la infància i la joventut. Té l’objectiu d’enfortir les expectatives de futur i el sentiment de pertinença, de forma col·lectiva, promovent l’esperit crític, la llibertat d’expressió i la creativitat cultural, a través de la creació en equip de propostes artístiques audiovisuals, teatrals, literàries i/o plàstiques en català, a les aules dels centres educatius catalans.
La Festa Sambori de les Terres de l’Ebre, que s’ha celebrat a l’Escola Maria Garcia Cabanes de l’Aldea, ha estat una de les vuit festes descentralitzades que enguany l’entitat ha tornat a organitzar per acollir el gran nombre d’infants i joves participants, que no para de créixer any rere any. En conjunt, més de 6.000 alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de 168 centres d’arreu del país, han presentat 194 obres d’autoria col·lectiva i en llengua catalana, produïdes durant aquest curs escolar.
Dos dels projectes presentats a la zona de les Terres de l’Ebre han rebut una menció especial. Han estat el cas de l’Escola Divina Pastora – ZER Mestral (Vinallop), que han desenvolupat el projecte Poesia al Carrer, del qual el jurat n’ha destacat “l’originalitat en tractar-se d’una proposta literària i el procés de decisió col·lectiu rere l’obra”. L’altra iniciativa que ha rebut menció ha estat ‘L’Amistat no té edat’, de l’Escola Maria Garcia Cabanes, per “la força de cohesió social i conscienciació del projecte i la qualitat del producte artístic”.
A més, les obres del Sambori d’enguany han treballat temàtiques escollides pel mateix alumnat, com el feminisme, l’ecologisme, l’antiracisme, el pacifisme, la defensa i la cura del territori, la diversitat de gènere, la salut mental, l’antibullying, la memòria històrica, la defensa del català, la multiculturalitat, etc. i per fer-les, s’ha potenciat la creació de vincles i sinergies entre l’alumnat i les entitats de l’entorn local.