L’abandonament de més de 35 gats en colònies ferals de Tortosa en els últims dos mesos, juntament amb els recents atacs per part de gossos deslligats, han posat en alerta Progat Tortosa. L’entitat avisa que es troba “al límit” i que aquesta situació posa en perill la continuïtat del seu projecte. Davant d’aquesta situació, la portaveu Dora Casado ha instat a les administracions que impulsin campanyes de sensibilització per a la població que ajudin a frenar l’abandonament de gats en colònies. Alhora, ha fet una crida a la ciutadania per aturar aquest tipus de maltractament animal, que té un impacte negatiu en la protecció dels gats ferals. Actualment, l’entitat es fa càrrec de 50 colònies amb 549 animals.
Segons l’entitat, actualment tenen 458 gats esterilitzats, desparasitats i vacunats, un control sanitari que es posa en perill cada cop que s’introdueixen gats domèstics abandonats a una colònia. En aquest sentit, Casado denuncia que en els últims mesos han detectat com l’augment d’abandonaments perjudica el control i gestió dels animals. “Els gats abandonats tornen a fer créixer la colònia i s’ha de tornar a començar en l’esterilització o buscar-los una adopció”, ha apuntat a l’ACN.
En anteriors ocasions, en què els abandonaments són fets més puntuals, Progat Tortosa ha pogut donar una alternativa als animals i trobar-los una casa d’acollida. Recentment, però, aquesta opció no ha estat viable davant l’alt volum de gats, que es porten al refugi, el qual lamenten que també es troba “saturat”.
En aquest sentit, Casado ha insistit en la necessitat que les administracions impulsin campanyes de conscienciació i sensibilització envers la ciutadania, per frenar aquest tipus de maltractament animal. També ha assenyalat les despeses que han d’afrontar en concepte de control sanitari i d’alimentació, que l’any passat van elevar-se fins als 20.000 i 16.000 euros respectivament. Es tracta d’uns costos que en part es paguen amb el conveni signat amb el consistori tortosí per valor de 8.000 euros.
Amb tot, Casado ha destacat el cost “humà, emocional i econòmic” que representa la tasca de “servei públic” de l’entitat per al conjunt de voluntaris que en formen part.