Aquest 2025 l’Orfeó d’Ascó celebra el seu 35è aniversari i un dels actes centrals de la commemoració serà un concert que tindrà lloc el pròxim 1 de maig, a les 7 de la tarda, al Casal Municipal d’Ascó, amb una actuació en què es comptarà amb la Coral Maristes Montserrat de Lleida, l’orquestra LleidaArt Ensemble, i la mezzosoprano Marta Infante.
A la primera part del concert s’interpretarà la Missa Tango de Martin Palmeri a càrrec de la Coral Maristes Montserrat, l’Orquestra LleidaArt Ensemble i Marta Infante. A la segona part, s’hi sumarà l’Orfeó d’Ascó, i es cantaran les següents peces: Cançó de bres per a una princesa negra, La Barcarola de l’òpera “Els contes de Hoffman”, Rossinyol i El cant de la senyera.
L’Orfeó d’Ascó va néixer l’any 1990, fruit de la iniciativa de la Marie- Anne Colomb Bourqui, aleshores directora de l’Escola Municipal de Música d’Ascó (EMMA), que proposà a la Junta Directiva de l’Escola la creació d’una coral d’adults per tal que servís d’estímul a l’alumnat jove.
La primera actuació va ser el 22 de juny de 1990, tot just dos mesos després d’aquella proposta, cantant juntament amb els joves cantaires del cor de l’EMMA en el concert de final de curs. Des d’aleshores, l’Orfeó d’Ascó i l’Escola de Música han mantingut una relació molt estreta, compartint activitats i actuacions en concerts diversos. A hores d’ara, alguns exalumnes ara formen part de l’Orfeó.
D’aleshores ençà han passat més de cent cantaires per les veus del nostre orfeó. Avui el formem 38 membres en actiu, alguns dels quals són dels pobles veïns de la Torre de l’Espanyol, la Fatarella i Gandesa.
Des de 1990 fins al 2010 en va ser directora Marie-Anne Colomb Bourquí, i des de 2010 fins a l’actualitat, dirigeix la coral Anna Galcerà Vidal.
El repertori de l’Orfeó està format per cançons tradicionals i peces clàssiques, sardanes, havaneres, caramelles, nadales i diferents tipus de misses. També ha recuperat cançons antigues que es cantaven a la comarca.
Durant aquests 35 anys de vida, l’Orfeó d’Ascó ha actuat en concerts, concentracions i intercanvis a Catalunya, misses solemnes i bodes, concerts d’havaneres, caramelles, concerts de Nadal, en rodes coral de la Federació Catalana d’Entitats Corals, a totes les mostres corals de la Ribera d’Ebre, així com en diverses trobades de corals en el marc del Lleida Canta.
D’entre totes elles, es guarda un record molt especial de cantar al Monestir de Montserrat, a la cripta de la Sagrada Família, a la missa que emet en directe el circuit català de TVE o el concert a l’església de Saint Sulpice a París.