L’economia a les comarques ebrenques i tarragonines creix un 3,9%, vuit punts més que l’any anterior
A les Terres de l’Ebre i Tarragona i es va registrar un rècord d’exportacions l’any passat, amb un creixement del 5% impulsat pels béns d’equipament (19,1%) i el sector tèxtil (26,4%). És una de les dades destacades de la memòria econòmica de 2024 que s’ha presentat a la Cambra de Comerç de Reus el dimecres.
Segons les dades que recull, l’economia de l’Ebre i Tarragona va créixer un 3,9% interanual, més que l’any anterior (3,1%). Es manté la recuperació des de la pandèmia, ja que els creixements econòmics han superat el 3% des de 2021. Un altre rècord de 2024 són les afiliacions que van ser 323.900 l’any passat, un creixement de l’1,9% gràcies, sobretot, al sector industrial i al de serveis.
De mitjana, l’increment del nombre d’afiliacions a la seguretat social a Tarragona el 2024 va ser “lleugerament” inferior a la mitjana de Catalunya (2,3%) perquè l’ocupació al sector serveis ha crescut menys a l’Ebre i Tarragona (2,4% enfront del 2,6% a Catalunya). Tarragona reforça el paper estratègic de la indústria al territori, on el pes d’aquest sector és superior a la mitjana catalana, com també passa amb la construcció, tot i que “ha contribuït poc al mercat laboral” perquè ha crescut només un 0,6%.
Exportacions de rècord
El 2024 les exportacions de béns (en valor) han augmentat un 5%, assolint una xifra rècord d’11.555 milions d’euros. Segons la memòria anual de la Cambra de Comerç de Reus, es deu sobretot al sector dels béns d’equipament i al tèxtil, que tenen un pes del 12% i 6%, respectivament, i que han augmentat les exportacions un 19,1% i 26,4%, respectivament.
Les exportacions de productes químics, el sector amb més pes (33%) a la demarcació tarragonina, s’han mantingut pràcticament estables (0,5%), mentre que les del segon principal sector exportador, petroli i derivats, han disminuït un 3,3%.
El rècord d’exportacions contrasta amb la disminució registrada a Catalunya l’any passat (-0,5%). El nombre d’empreses exportadores a les Terres de l’Ebre i Tarragona va augmentar un 1,7%, fins a les 1.143 empreses. Per contra, s’ha reduït el dèficit comercial perquè hi va haver menys importacions, un 1,1% menys que el 2023, fins als 17.671 milions d’euros.
Des de la Cambra de Comerç de Reus s’ha alertat que “la política aranzelària dels EUA, la incertesa econòmica i les tensions i conflictes geopolítics” poden afectar les exportacions i el preu del petroli. Per aquest motiu, es revisen “a la baixa” les previsions per a enguany.
Més turisme estranger
D’altra banda, la memòria econòmica assenyala “un creixement intens del turisme estranger”, que van representar el 43% del total de viatgers allotjats en hotels, un creixement del 0,6% respecte a l’any anterior que encara està per sota la mitjana catalana (65%).