Vuitanta dies de viatge a peu i més de 1.200 km. Aquest és el repte que l’artista italià Marco Noris s’ha proposat en el projecte Cos d’Ebre, una acció física i simbòlica que consisteix a caminar seguint el curs del riu Ebre, des del seu naixement a Fontibre (Cantàbria) fins a la desembocadura al delta, al mar Mediterrani (Catalunya). Aquest recorregut esdevé la base d’una recerca artística que concep el riu no només com un element natural, sinó també com a cos viu, frontera política i cultural, i arxiu de memòries i conflictes. El projecte combina disciplines com la instal·lació, el dibuix, el vídeo, l’escriptura i el caminar com a pràctica artística. La proposta s’inscriu en la línia de treball que l’artista desenvolupa des de fa anys al voltant de la memòria, el lloc i el desplaçament.
Fa un mes que Noris va iniciar el recorregut a les muntanyes interiors de Cantàbria, a la Vall de Campoo, prop de Fontibre, a la falda del Pico de los Tres Mares (2.175 m), on neix el riu Híjar, afluent primitiu i font geològica de l’Ebre. Durant el trajecte, Noris recopilarà dibuixos, textos, fotografies, sons, objectes trobats i testimonis, construint una narrativa plural sobre els paisatges, les persones i les tensions que configuren el territori fluvial.
Després del recorregut, Noris s’instal·larà a la residència d’artistes Baladre del Delta de l’Ebre, gestionada per Lo Pati, per organitzar el material, preparar l’exposició i consolidar una proposta artística multidisciplinària, curada per Andrea Pacheco, especialitzada en memòria, identitat, diàspora i territori. L’exposició, que tindrà lloc del 6 de setembre al 2 de novembre a Lo Pati, es concep com un relat coral sobre el territori peninsular vist a través del riu i oferirà una experiència immersiva i reflexiva. L’obra s’organitzarà en diversos espais temàtics que reflectiran les diferents dimensions del riu: la seva relació amb el paisatge, la memòria històrica, les fronteres administratives, els conflictes ecològics i els imaginaris col·lectius. A la ruta s’hi afegiran acompanyants, que s’uniran al projecte per trams, com per exemple la psicoanalista Celeste Reyna, col·laboradora del projecte.
Segons Andrea Pacheco, Cos d’Ebre “interpel·la directament la noció de sostenibilitat des d’una perspectiva crítica i poètica. No és només un projecte sobre el riu, sinó un gest artístic que el fa parlar, el travessa i l’escolta com a cos històric i polític.” El projecte, que és una producció de Lo Pati, amb l’exposició i també inclourà activitats paral·leles, com taules rodones, tallers, presentacions i accions al territori, per aprofundir en els continguts del projecte i fomentar el diàleg amb la comunitat.