Salvador Illa ha defensat aquest divendres des de l’Aragó el finançament singular per a Catalunya, dient que no busca “cap privilegi per a Catalunya”, sinó que “vol un partit d’11 contra 11 contra 11 on l’àrbitre sigui neutral”. Així ho ha afirmat en una conferència econòmica a Saragossa, on el president ha rebutjat “un sistema de 12 contra 10 i amb l’àrbitre a favor d’algun”. Més enllà del símil futbolístic, s’ha mostrat disposat a “debatre” el finançament, però “des de l’argumentació i el rigor, no des del soroll i el prejudici”. Per això, considerat que la Conferència de presidents “no és el marc”. D’altra banda, preguntat sobre una candidatura olímpica conjunta amb l’Aragó, Illa ha respost que en aquest moment “no està sobre la taula”.
En una conferència organitzada per Prensa Ibérica a Saragossa, després de mantenir una trobada privada amb el president Jorge Azcón, el president de la Generalitat s’ha centrat a defensar el seu model de “prosperitat compartida”. En aquest sentit, ha situat també la reforma del finançament autonòmic, que assegura que va en favor de tothom.
“Catalunya no demana cap privilegi. Al contrari, ofereix prosperitat i reformes polítiques i econòmiques que es poden aprofitar en benefici de tothom”, ha assegurat Salvador Illa, que ha dit que “Catalunya i l’Aragó tenen el deure de compartir i impulsar nous projectes en comú”.
Pel que fa al sistema de finançament, el cap del Govern s’ha mostrat “disposar a debatre”, però ha demanat que es faci “des de la serenitat”. Sobre aquest mateix assumpte, ha lamentat que “algunes aproximacions” que ha vist s’han pronunciat abans fins i tot de conèixer la proposta. A més, ha afegit que no ha vist gaires propostes alternatives.
Preguntat per una eventual candidatura olímpica de Catalunya i l’Aragó, Salvador Illa ha indicat que “ara mateix aquest assumpte no està damunt la taula”. En aquest sentit, ha afegit que “hi haurà moltes possibilitats de col·laboració en el futur pròxim en altres àmbits”.
Durant la seva conferència, el president de la Generalitat ha insistit que “és molt més el que uneix que el que separa” Catalunya i l’Aragó. Per això, ha assegurat que el seu deure és “superar les reticències, desavinences i desconfiances” i “deixar de viure d’esquena per a tornar a mirar-nos de cara”.