Minuts després de les sis de la tarda, s’ha produït l’esperada fumata blanca de la xemeneia que connecta la plaça de Sant Pere i la Capella Sixtina on s’ha realitzat el conclave. Robert Francis Prevost és el nou Papa. El cardenal ha estat triat com a 267è Pontífex de l’Església catòlica amb el nom de Lleó XIV. Els 133 cardenals del conclave més multicultural de la història s’han decidit per al substitut de Francisco en un conclave més àgil de l’esperat, després de quatre votacions. Prevost ha aconseguit reunir 89 vots, els dos terços necessaris per a sortir triat.
El cardenal Dominique Mamberti ha estat l’encarregat d’anunciar el nom a la plaça de Sant Pere. “Annuntio vobis gaudium màgnum: habemus papam”, ha dit en llatí (“us anuncio una gran joia: tenim papa”). Després ha revelat el nom del cardenal i el que ha triat com a sant pare. Han estat necessàries quatre votacions, una ahir a la tarda i dos aquest matí i l’última aquesta tarda. Els dos últims conclaves es van resoldre en temps similars. En 2005 van bastar 24 hores i quatre votacions per a l’elecció de Benet XVI. En 2013 van fer falta cinc votacions perquè sortís el nom del papa Francesc.
“La pau sigui amb tots vosaltres, germanes i germans” ha estat el primer missatge del nou Papa. “Ajudeu-nos a construir ponts”, ha demanat el summe pontífex als congregats en la plaça de Sant Pere. Lleó XIV, ha parlat de pau, diàleg i de la inclusió de “tots”, en la línia del seu predecessor, Francisco, a qui ha esmentat per a expressar-li la seva gratitud.
Qui és el nou Papa?
El nou Papa, Lleó XIV, fins ara Robert Francis Prevost, és un agustí estatunidenc de 69 anys i mig llatí —va néixer a Chicago, de pares d’origen francès i espanyol, i ha passat 40 anys al Perú, on ha estat bisbe—. De caràcter tranquil i humil, no despertava antipaties en cap sector, pot ser que per mantenir un perfil molt baix (no ha donat una sola entrevista). Segons els experts, és dels pocs als quals Francisco va assenyalar d’alguna manera, en nomenar-ho per sorpresa en 2023 cap del potent dicasteri per als bisbes, un càrrec en el qual ha tingut contacte amb tots els continents.
Prevost va ser ordenat sacerdot per l’orde de Sant Agustí a Roma el 1982. Va obtenir la llicenciatura i el doctorat en dret canònic per la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs d’Aquino a Roma el 1984 i el 1987, respectivament.
El 1985 es va incorporar a la missió agustiniana al Perú i durant deu anys va ostentar la direcció del seminari agustí de Trujillo i va ensenyar dret canònic al seminari diocesà, on també va ser prefecte d’estudis.
El 1998, Prevost va ser elegit provincial de la província agustina de Chicago i va tornar als Estats Units per assumir aquest càrrec el 8 de març del 1999. L’any 2001, Prevost va ser elegit per un mandat de sis anys com a prior general dels agustins. Va ser elegit per a un segon mandat de sis anys l’any 2007. Del 2013 al 2014, Prevost va ser director de formació al Convent de Sant Agustí de Chicago, així com primer conseller i vicari provincial de la Província de Nostra Mare del Bon Consell, que cobreix el mig oest dels Estats Units.
El 3 de novembre del 2014, el papa Francesc va nomenar Prevost administrador apostòlic de la diòcesi de Chiclayo i bisbe titular de Sufar. El 2015 va ser nomenat bisbe de Chiclayo, una comunitat per a la qual ha tingut també un record, aquest en castellà, durant la primera oració com a Papa.
El 2019, Prevost va ser nomenat membre de la Congregació per al Clergat i un any més tard, administrador apostòlic del Callao al Perú. Aquell mateix any, el 2020, el papa Francesc el va nomenar membre de la Congregació per als Bisbes.
El 2023 va ser nomenat prefecte del Dicasteri per als Bisbes amb el títol d’arquebisbe-bisbe emèrit de Chiclayo i el mateix any Francesc el va nomenar cardenal diaca de Santa Monica degli Agostiniani.