El senador i primer secretari del PSC a les Terres de l’Ebre, Manel de la Vega, s’ha reunit aquest dilluns a Brussel·les amb el vicepresident del Parlament Europeu, Javi López. El principal motiu de la reunió ha estat coordinar la seva col·laboració en la gestió de suports a la candidatura de Móra la Nova, perquè sigui triada com una de les seus de les gigafactories d’intel·ligència artificial que construirà la Unió Europea en els pròxims anys.
La solidesa de la candidatura espanyola que, a diferència d’altres països com Alemanya, centra tot el seu esforç en un únic projecte, la fa una de les favorites. Com va declarar Javi López després de la reunió amb el senador Manel de la Vega, “la implicació dels governs català i espanyol ha estat clau per a impulsar aquesta candidatura estratègica per al territori i per a Europa”. D’aquesta manera, el Parlament Europeu reconeix, en la veu d’un dels seus vicepresidents, “la potencialitat del projecte de Móra la Nova, per a la qual és necessària una coordinació de sinergies que donin suport a la decisió final que ha de prendre la Comissió Europea”. Aquest ha estat el punt central que han tractat en la seva reunió els dos dirigents socialistes.
Com ha destacat Manel de la Vega a la sortida de la reunió, encara que els punts a favor de la candidatura de Móra la Nova són molt potents “els candidats a albergar les gigafactories de IA són molts i de qualitat i és necessari un treball estricte i constant per ser un dels escollits, i, per descomptat, no escatimarem el mínim esforç en la consecució d’aquest objectiu”.
“El simple fet que el govern espanyol hagi triat com a única alternativa la candidatura ebrenca, ja és gran un èxit, destaca de la Vega, perquè “ens col·loca en el mapa i ens fa candidats a altres projectes de similars característiques”. Manel de la Vega basa el seu optimisme sobre el resultat final de l’elecció, que Terres de l’Ebre disposa dels elements essencials perquè un projecte d’aquesta envergadura s’emporti a bon fi: una xarxa elèctrica potent i a un preu molt per sota de la majoria dels països europeus, cultura industrial especialitzada en el terreny energètic, disponibilitat de terreny i aigua i, molt a destacar, la proximitat al Mare Nostrum 5, un dels deu supercomputadors més potents del món.