El sector apícola català alça la veu i mostra el seu rebuig davant la proposta de revisió de l’Acord de Lliure Comerç entre la UE i Ucraïna que permetria a aquest país multiplicar per sis la quota de mel sense aranzels, és a dir, passar de les 6.000 tones inicials a 35.000 tones. De fet, Ucraina s’ha consolidat com un dels principals orígens de mel importada per la UE, només per darrere de la Xina. El 2024 el país ucrainés va importar 54.000 tones i durant els primers mesos d’enguany ja ha superat les 24.000 tones, sent un dels principals proveidors amb un 40% del total.
El sector alerta que aquesta mesura només agreujarà la crisi comercial que ja pateixen des de fa anys amb l’oferta de baix cost en els mercats comunitaris. Lamenten que aquestes importacions són, molts cops, de dubtosa qualitat i posen en dubte que Ucraïna produeixi tota la quantitat que exporta.
D’altra banda, el Govern català ha anunciat un Pla d’Acció per a promocionar la mel produïda a Catalunya amb la creació d’una marca pròpia i un seguit d’iniciatives per potenciar i protegir la producció, així com reforçar el seu valor nutricional. Una iniciativa ben rebuda al sector apícola.
El pla preveu un decàleg articulat en sis eixos i 38 accions com una línia d’ajuts per comprar ruscs i equipaments, així com un pla de xoc per combatre plagues.