L’art de les fibres vegetals batega amb força al Mas de Barberans. El Museu de la Pauma compleix 15 anys amb molt bon estat de salut: 4.000 visitants a l’any i més de 300 cursos que han servit per transmetre aquest ofici. Unes xifres que només fan que créixer en un context en què la sostenibilitat i l’interès pel producte fet a mà agafen força, com explica la responsable tècnica del museu, Pepa Subirats.
Uns cursos que ensenyen a llatar i a mostrar el gran ventall de possibilitats que ofereix aquesta disciplina. Les encarregades de transmetre-ho són artesanes com Magda, Pepita o Maria Cinta que fa dues dècades es van sumar a la iniciativa de l’Ajuntament per aprendre l’ofici de la mà de qui més ho sabia: aquelles dones que havien passat tota la vida entre cabassos i cistelles fetes de pauma.
Arnau, Marta Mireia i Margaret són alguns d’aquests alumnes motivats pel món de les fibres vegetals. Arriben amb ganes d’aprendre i de contribuir per mantenir viu un art que fa uns anys estava en vies d’extinció.
Els cursos, juntament amb les exposicions i l’exitosa Fira de les Fibres Vegetals han aconseguit que el Mas de Barberans s’hagi convertit en un referent al sud d’Europa en aquesta artesania.