Els focs s’apaguen aviat si afecten “mosaics agrícoles vius”. Així ho han remarcat els Bombers en la jornada de prevenció d’incendis que s’ha realitzat aquest dimecres a Vinebre. Una jornada on s’ha analitzat la influència que va tenir l’estructura del paisatge i els camps de cultiu en el foc que al mes de juny va afectar la Ribera d’Ebre. Els conreus van limitar el potencial del foc a les 20.000 hectàrees i fent ús del mosaic agrícola es va extingir amb aproximadament 6.000 cremades. Però l’inspector dels Bombers, Marc Castellnou, ha explicat que amb el mosaic agrícola dels anys 90 s’hagués pogut deixar l’incendi en unes 1.000 hectàrees. Castellnou insisteix que tenir paisatges vius és clau per lluitar contra els incendis, més encara en un escenari de canvi climàtic.
Castellnou ha dit que al nord de la Ribera d’Ebre hi ha un mega-incendi possible, que començaria a la zona d’Almatret-Riba-roja i amb el mestral creuaria tot l’alt de la comarca, el Priorat i es plantaria al massís de Prades. L’incendi de la Torre de l’Espanyol ha barrat el pas a aquest incendi teòric que podria afectar 90.000 hectàrees però Castellnou insisteix que cal repensar el model i com pagar al pagès el servei que presta al conjunt de la societat.
Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya quantifiquen i dissenyen les tasques de conversió que serien necessàries. L’objectiu seria recuperar 15.000 hectàrees agrícoles cada any perquè la proporció de grans incendis forestals es reduís. La investigadora Ruth Domènech remarca que el problema s’ha d’abastar com un conjunt, creant paisatges resistents i sostenibles.
En la jornada tècnica d’aquest dimecres hi ha participat una cinquantena de persones. // ACN / Cinta Bonet.