Gustau Moreno // TORTOSA

Les forces d’esquerres de Tortosa ja han començat a treballar per explorar les vies que facin possible un canvi de cicle a l’Ajuntament, després de les elecions municipals del 26-M. Un canvi en què podrien participar, d’alguna manera o altra, Movem Tortosa, ERC-Tortosa Sí, el PSC i la CUP; i que fins i tot Ciutadans podria veure amb bons ulls. En principi, la data límit és la del proper 15 de juny, que és quan es farà la constitució dels nous consistoris sorgits de les urnes.

Junts per Tortosa va guanyar les municipals del 26-M a la capital del Baix Ebre amb set regidors. Movem Tortosa ha sigut la segona força, amb cinc regidors, mentre que Esquerra-Tortosa Sí s’ha quedat amb els quatre regidors que tenien actualment el repubicans. El PSC també manté els tres mateixos regidors. Tot seguit, Ciutadans ha entrat per primera vegada a l’Ajuntament de Tortosa, amb un regidor. I la CUP manté a Xavier Rodríguez com a únic regidor.

Però els set regidors de Junts per Tortosa no són prou perquè Meritxell Roigé puga governar en solitari, tot i que l’actual alcaldessa va fer una primera declaració força optimista, la mateixa nit electoral.

La realitat, però, és que Movem podria liderar un govern de canvi que desbanqués a Roigé de l’alcaldia. En saber-se els resultats, el candidat Jordi Jordan va afirmar que es posarien a treballar per afavorir el canvi que ha reclamat durant tota la campanya, amb les negociacions oportunes amb la resta de forces polítiques. “Fa quatre anys ja vam ser la sorpresa, i esta vegada som l’únic partit que creix a l’Ajuntament, després d’explicar per activa i per passiva que Tortosa necessita un canvi”, va remarcar Jordan. “A més, tots els partits que també deien que apostaven per un canvi, en el seu conjunt, també han augmentat en percentatge i en vots”, va afegir-hi per destacar que el missatge a favor del canvi és molt clar a Tortosa.

Mentrestant, a la seu electoral d’Esquerra-Tortosa Sí no podien amagar una certa decepció, ja que durant els darrers mesos havien confiat en obtenir uns millors resultats. El candidat Xavier Faura va dir que era el moment d’analitzar els resultats abans de decantar-se per un o altre pacte. Això sí, va sorprendre quan va dir que Movem era “el guanyador” de la nit electoral. “Ha guanyat en vots i en regidors, i ha sabut transmetre el missatge de canvi millor que nosaltres, i la ciutadania els ha premiat”, va dir Faura.

També s’esperaven millors resultats al PSC de Tortosa. Tant Ciutadans com la CUP han garantit la presència d’un regidor a l’Ajuntament de Tortosa. El candidat de la CUP, Xavier Rodríguez, va voler reiterar que els vots dels cupaires serviran per acabar amb el govern convergent de Tortosa.

ROIGÉ REBUTJAVA EN CAMPANYA UN GOVERN DE PEDAÇOS

L’ÚLTIM DIA de campanya, l’alcaldessa i candidata de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, va demanar a la ciutadania que fes una aposta per un govern fort, liderat per la llista més votada. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Roigé va fer una crida al vot útil i va rebutjar un possible “govern de pedaços”. Un govern de diversos partits que potser ara sí que acceptaria, ja que amb els set regidors de Junts per Tortosa no en té prou per governar amb una majoria forta. Roigé va afirmar que no li preocupava que la majoria de forces polítiques parlessin de la necessitat d’un canvi a Tortosa. Així, quant a possibles pactes, va remarcar que no tenia cap preferència, i només va limitar-se a dir que volia una majoria forta i amb lideratge, cosa que finalment no ha obtingut. Això sí: va llançar un últim retret cap als republicans, perquè, segons Roigé, durant la campanya s’han volgut desentendre del govern actual entre el PDeCAT i ERC. G.M.





*Este article s'ha publicat originalment en la versió en paper del periòdic mensual Cop d'Ull, corresponent a l'edició del juny del 2019.

Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter

A LA CARTA


MÉS PROGRAMES

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Canal21ebre.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació