La jutgessa del Jutjat de 1a Instància número 3 de Vinaròs ha fallat a favor de l’Ajuntament de Benicarló, en la demanda que l’Ajuntament va presentar per la titularitat del campanar de l’església de Sant Bartomeu. A més, la sentència judiucial condemna el Bisbat de Tortosa a cancel·lar la inscripció del campanar al seu nom en el Registre de la Propietat, i a pagar les costes del judici. A través d’un comunicat, l’alcaldessa de Benicarló, la socialista Xaro Miralles, s’ha mostrat molt satisfeta amb la sentència, “que demostra el que sempre havíem assegurat des de l’Ajuntament i confirma que la ciutat de Benicarló és la propietària legítima del campanar”.
Miralles ha agraït a totes les persones que, des del primer moment, han donat suport a la demanda, des dels grups polítics municipals i exalcaldes fins als tècnics municipals, serveis jurídics de l’Ajuntament de Benicarló i a l’historiador Juan Luis Constante, autor de l’informe pericial. Segons l’Ajuntament, la sentència reconeix la propietat municipal del campanar i assenyala que tant l’ús com el manteniment de l’edifici han estat responsabilitat de l’Ajuntament, “sense oposició per part del Bisbat”. “El seu ús i manteniment han anat a càrrec de l’Ajuntament, la qual cosa demostra la seua possessió pública, pacífica i ininterrompuda durant més de 30 anys”, remarca la nota.
Paral·lelament, la mateixa sentència considera rellevant el fet que durant la restauració de l’església amb motiu de l’exposició de la Fundació La Llum de les Imatges, no es va incloure el campanar perquè no era propietat de l’Església. A més, la jutgessa considera acreditat tant el requisit d’identificació com el títol de domini i, per tant, considera l’Ajuntament de Benicarló com a propietari legítim del campanar. Però la sentència ha estat dictada en primera instància i, per tant, el Bisbat de Tortosa pot recórrer la sentència davant de l’Audiència Provincial de Castelló, en un termini de vint dies.
Al novembre del 2015, l’Ajuntament va anunciar que acudiria als tribunals per reclamar el reconeixement de la titularitat municipal del campanar. L’alcaldessa, Xaro Miralles, va prendre esta decisió després que el Bisbat de Tortosa inscrigués el campanar al seu favor, amb un certificat cadastral en què la torre apareixia unida a l’església de Sant Bartomeu. Tot i l’intent d’arribar a un acord, el Bisbat va desestimar la correcció de l’error en el certificat cadastral, i per això Miralles, que comptava amb el suport de totes les forces polítiques de Benicarló, va portar el cas al jutjat. De fet, l’Ajuntament tenia documentació que acreditava que el campanar és municipal. A més, pagava totes les despeses de llum i l’assegurança de l’edifici, a banda del cost per canviar el mecanisme dels tocs de campana. Fins i tot tenia un projecte de 175.000 euros per reformar el campanar.
Però el Bisbat de Tortosa considerava que la torre forma part “inseparable” de l’església des de temps immemorials. Tot això es comunicava, ara fa gairebé sis anys, a través d’una carta està signada pel vicari general José Luis Arín, natural de Benicarló. Des d’aleshores, el Bisbat ha defensat que el campanar “és una propietat a favor de la parròquia” de Sant Bartomeu. De fet, al febrer del 2017, el bisbe Enrique Benavent va reiterar que el Bisbat és el titular del campanar de l’església de Benicarló. Segons Benavent, el campanar està construït dins d’uns terrenys que són propietat de la parròquia, però que al poble hi ha la “creença popular” errònia que la torre de l’església és de l’Ajuntament.
Fes el teu comentari