L’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre ha posat en marxa la campanya “A les Terres de l’Ebre, l’avortament a la sanitat pública” per reclamar que els hospitals públics del territori practiquin la interrupció quirúrgica de l’embaràs amb caràcter voluntari. Actualment, les dones que volen avortar amb aquest mètode són derivades a centres de salut privats de Tarragona i Barcelona. Alternativament, només poden acollir-se a la interrupció farmacològica durant les nou primeres setmanes de gestació.
L’objecció de consciència dels metges continua sent un dels principals esculls. Un 42% dels facultatius que poden practicar aquestes operacions a Catalunya i un 40% a la província de Tarragona s’hi neguen. El col·lectiu apunta que Salut no ha facilitat dades concretes d’objecció a les Terres de l’Ebre. L’Assemblea, en aquest sentit, denuncia que els “impediments” i “barreres” perquè les dones puguin fer efectiu plenament aquest dret en el cas de les Terres de l’Ebre topen amb el “desequilibri territorial, l’objecció de consciència i el model de privatització i externalització de la salut pública.
La campanya també reclama que es formi els professionals sanitaris en aquestes pràctiques amb una perspectiva de gènere i es creïn unitats territorials especialitzades, s’elimini l’avortament del codi penal, que es faci realment lliure i gratuït, també per a les dones de setze anys, o se suprimeixi els tres dies de reflexió obligada que incorpora la llei vigent aprovada pel govern del PSOE el 2010.
El col·lectiu feminista assegura que ja ha traslladat la demanda dels avortaments quirúrgics de caràcter voluntari al departament de Salut a les Terres de l’Ebre que, per la seva banda, s’hauria compromès a trobar una solució durant les pròximes setmanes.
CINTA BONET / ACN
Fes el teu comentari