Gutsau Moreno // TORTOSA

Les últimes hores abans del ple de constitució del nou Ajuntament de Tortosa han sigut frenètiques. El veto d'ERC cap al PSC a causa del 155 ha fet impossible la concreció d'un govern tripartit d'esquerres, i els socialistes també han declinat donar suport al candidat de Movem, Jordi Jordan, si els republicans persistien en la idea de mantenir-los fora de l'equip de govern. En este context, durant les últimes 48 hores s'havia activat una alternativa sorprenent: que les altres forces polítiques que aposten pel canvi, la CUP i Ciutadans, s'avinguen a votar el candidat d'ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, al costat de Movem. D'esta manera, es podria evitar la investidura de Meritxell Roigé, i l'actual alcaldessa no podria començar un nou mandat governant amb una minoria de només set regidors.

Les negociacions han estat molt discretes i al marge del PSC, de qui es creu que té molt avançat un acord per incorporar-se al govern de Roigé en les properes setmanes. L'equip negociador pel canvi ha estat format pel mateix Jordan, per Faura, i pel regidor electe de Ciutadans, Miquel Albacar, mentre que el regidor de la CUP, Xavier Rodríguez, n'ha quedat al marge i només se l'ha informat a última hora de la necessitat de canviar el seu vot inicial, a favor de Movem, per un vot que permeti fer alcalde al candidat d'ERC-Tortosa Sí. La majoria de les converses s'han fet via telefònica, però també hi ha hagut trobades físiques entre dos dels implicats, mai amb els tres a la vegada. Quan faltaven poques hores per al ple de constitució del nou consistori i de la investidura, la possibilitat que este acord per aconseguir 11 vots per a Faura era viable al 90%, segons han confirmat fonts properes a la negociació.

L'anomenada operació 'Princesa' va començar a construir-se quan els quatre regidors d'ERC-Tortosa Sí, després de l'assemblea local de dimarts, van anunciar la seua intenció de quedar-se a l'oposició, de votar Faura, i de no donar cap tipus de suport a Roigé. Este divendres, en conèixer l'estat avançat dels moviments per buscar una sortida, Faura estava totalment disposat a ser alcalde amb els vots de Movem, la CUP i Albacar. I més encara, tenint en compte que, tot i manifestar que ERC és el soci preferent de Junts per Tortosa, Roigé s'ha tancat en banda a l'hora de parlar de la possible cessió de l'alcaldia a Faura.

L'altra opció, molt més factible perquè tant la CUP com Albacar estaven totalment decidits a votar Jordan, era que els quatre regidors d'ERC-Tortosa Sí variessen el sentit del seu vot per donar suport al candidat de Movem Tortosa. Però el líder de la plataforma electoral Tortosa Sí ha rebut tot tipus de pressions des d'ERC, a diferents nivells, per complir el pacte de no agressió entre Junts per Catalunya i els republicans a les principals alcaldies del país. Les negociacions per conformar el nou govern de l'Ajuntament de Reus i de la Diputació de Tarragona, per exemple, han afectat negativament esta opció, que és aritmèticament possible. Però Faura ha preferit escoltar els consells que arribaven des de fora de Tortosa, ja que pensa que en el pitjor dels escenaris, si ERC-Tortosa Sí es queda a l'oposició, podrà condicionar l'acció de govern de Roigé i fins i tot erosionar-la. A més, confien en què en els propers mesos poden produir-se notícies molt negatives per a Junts per Tortosa, i que això tornarà a fer possible que les forces del canvi es tornen a parlar per a una reedició de l'operació 'Princesa'.

Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter

A LA CARTA


MÉS PROGRAMES

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Canal21ebre.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació